Blog
13.04.2022 09:10

Titta på din syn: ät ägg!

Titta på din syn: ät ägg!

Ägg har en stor effekt på dina ögon. Skulle du ha trott det?

Effekten av ägg på ögonen

Påsk är här, fastan är nästan över. Säkert på ditt bord kommer det att finnas en massa typiska delikatesser: skinka, bröd, och självklart ägg! Det senare bör ätas inte bara på grund av helgen eller dess smak, utan också eftersom det har en stor effekt på dina ögon, på din syn. Skulle du ha trott det?

Ägg har varit en av våra grundläggande källor till protein i åldrar. Dess kaloriinnehåll är inte högt, så det kan inkluderas i en diet, samtidigt som det också är rikt på mineraler och vitaminer förutom protein. Det innehåller mycket kalcium, järn, fosfor, zink, kalium och natrium. Det innehåller också gynnsamma omega-3-fettsyror, som är avgörande för optimal funktion av kroppen.

Men hur skyddar ägget ögonen?

Bland de många vitaminer det innehåller (som A, C, D), inkluderar det vitamin E, som är känt som ögontillskott. Likaså viktigt för ögonhälsan är zink, vars brist kan kopplas samman, till exempel, med utvecklingen av grå starr, men den goda nyheten är att denna viktiga spårmetall finns också i ägg. Dessutom är en intressant fakta att pigmenten ansvariga för färgen på äggulan är desamma som de pigment som är avsedda för att skydda ögonen från skadliga strålar.

Så ät gott om ägg och låt dina ögon vila under den långa helgen!

Vi önskar dig en Glad Påsk!

Påsk